En toen startte hij weer niet..

Niet weer de dynamo dacht ik. De RS wilde niet meer starten en dat gaf mij nare herinneringen.

Ik zag dat m’n accu maar 11.8 V had dus een starthulp zou even uitkomst bieden zodat ik hem in ieder geval naar huis kon rijden waar hij veiliger zou staan. Ik riep wat vrienden op die eventueel in de buurt waren om mij te helpen met het starten. Heel toevallig was er iemand en we probeerden het met startkabels. Helaas lukte dat niet. Maar misschien waren mijn startkabels beetje gaar. Toen kwam mijn moeder mij nog even te hulp en probeerden het met haar startkabels. Maar de accu van haar was te zwak. Iemand anders bood ook nog zijn hulp aan, maar helaas hielp dat niet.

Uiteindelijk de ANWB gebeld en na even te hebben gewacht kwamen ze te hulp. Dus hij zette zijn kabels erop en ook niks. De ANWB’er vroeg of ik nog een keer wilde starten.. toen klonk het oordeel. De startmotor is stuk. Hij gaf er een paar tikjes op en nog deed hij niks. Maar we konden de RS wel wegkrijgen door een klein duwtje te geven en te starten op de koppeling. Terug naar huis gereden en veilig op de oprit gezet zodat ik op m’n gemak naar een nieuwe startmotor kon zoeken. Ik twijfelde tussen een nieuwe of een gereviseerde of een tweedehands.

…toen klonk het oordeel. De startmotor is stuk.

Ik ging overleggen met een vriend van me die Ford monteur is en die adviseerde mij om deze te laten reviseren en hij wist wel een goed adres waar ze in ieder geval met Bosch materialen werken. Dus ik besloot voor deze optie te gaan.

Later begon ik met het demonteren van de kapotte startmotor. Gelukkig is die vanuit de motorkap eruit te halen en hoefde de RS niet op de krik. Nadat ik de accu had losgekoppeld heb ik het luchtfilterhuis en de ECU verwijderd. Hierdoor kon ik er makkelijk bij en was hij zo eruit. Dezelfde dag heb ik hem gebracht naar het bedrijf die hem zou reviseren.

De volgende dag belde ik om te vragen of hij al klaar was. Maar het was duurder om hem te laten reviseren dan eentje die al gereviseerd was. Ook met Bosch onderdelen en ik zou hem morgen op kunnen halen. In de tussentijd heb ik ook gelijk m’n luchtfilter weer schoongemaakt. Nu kon hij rustig opdrogen terwijl ik wachtte op de levering van de startmotor.

De volgende dag heb ik de gereviseerde startmotor opgehaald en ook gelijk geplaatst. Alles weer terug geplaatst en gestart. Ohhhhh wat een mooi geluid. Hij startte zonder haperen en wat was ik blij dat ik weer die heerlijke 5 cilinders kon horen. Het is nu te merken dat de RS al een tijdje niet meer goed startte. Ik dacht altijd dat het lag aan dat het koud was ofzo. Maar waarschijnlijk is dit al een tijdje gaande. Maar ik kan er nu weer een tijd mee vooruit en hij is klaar voor de volgende upgrade die ik al heb besteld.