Tijd voor een nieuwe APK

Het was weer de tijd van het jaar. Tijd voor een nieuwe APK. Voordat hij naar de garage zou gaan ging ik eerst een probleempje oplossen wat APK-afkeur zou zijn.

Ik had al een tijd last van een haperende achteruitrijcamera en achteruitrijlicht totdat ze het ineens echt niet meer deden. Dat de achteruitrijcamera niet werkt is geen APK-afkeur. Maar een niet werkend achteruitrijlicht is wel APK-afkeur. Ik had er al een keer naar gezocht en er kwam naar voren dat de achteruitrijsensor kapot is. Gelukkig had ik die al een tijd geleden besteld, maar nooit gemonteerd omdat hij het ineens wel weer deed. Ik nam een middag dag vrij om de nieuwe achteruitrijsensor te monteren. Op YouTube had ik een goed filmpje gevonden waar het stap voor stap werd uitgelegd. Ik pakte m’n gereedschap en vol frisse moed begon ik er aan.

Nadat ik het lichtfilterhuis had verwijderd kon ik makkelijk de accu en de accubak verwijderen. Maar als snel bleek dat juist gereedschap al het halve werk is. Om de accusteun te verwijderen moest ik dopsleutel 18 hebben. Ik heb dopsleutel 17, 19 en 20!. Dus op de fiets naar de automaterialenzaak. Maar in deze tijd met de coronamatregelen mag je niet zomaar ff naar binnen en moet je het online bestellen en dan 4 uur later ophalen.

Oude achteruitrijsensor

Daar had ik niet zoveel tijd voor .Met m’n vriendelijkste lach mocht ik hem wel nu kopen. Snel weer terug naar huis fietsen en de krik eronder. In eerste instantie zakte de versnellingsbak beetje mee, maar nadat ik de krik wat hoger zette kwam de bout los. Nadat de accusteun verwijderd was kon ik makkelijker bij achteruitrijsensor. En weer blijkt dat het juiste gereedschap wel fijn is. De achteruitrijsensor moest los worden gemaakt met ringsleutel 22. En die had ik ook niet. Ik besloot om naar een garage hier iets verder op te gaan en vragen of ik die mocht lenen van hun. Gelukkig wilde ze hem lenen aan mij, want zoiets gebruik je niet vaak. Weer thuis aangekomen draaide ik hem los en plaatste de nieuwe. Maar voordat ik de sleutel terug ging brengen besloot ik eerst alles weer terug te plaatsen. Want stel je voor dat het niet goed zit, moet ik weer terug om die sleutel te halen.

Juist gereedschap is al het halve werk.

Ik plaatste alles weer terug en sloot de accu weer aan. Met wat lichte spanning drukte ik op de startknop en de RS deed het. Ik had hem niet gestart maar dat de stroom er weer op stond. Ik zette hem in z’n achteruit en m’n camera deed het. Dat zou dus ook betekenen dat het achteruitrijlicht ook zou werken. En ja verdomd! Die deed het.

Blij als een klein kind bracht ik de sleutel terug en bedankte hem voor het lenen. Al met al weer een leuk dagje sleutelen. Maar als ik het juiste gereedschap had gehad dan was ik sneller klaar geweest. Op zoek naar een leuke set goed gereedschap.

Nieuwe achteruitrijsensor geplaatst