Helaas pech..

Ik kreeg in het weekend van 7 januari allerlei lampjes te branden die niet hoorde te branden.

 
Na het doormeten van de accu bleek dat de laadstroom maar 10.8v te zijn.  De boosdoener is meestal de dynamo. Ik ging naar huis en besloot dan op maandag naar Ardea Noord te gaan..

Op 9 januari ging ik met goede hoop naar de dealer. Ik dacht dat ik het wel zou halen van mijn huis naar Ardea Noord.. maar helaas. Ik kwam stil te staan. En voor het eerst in jaren had ik de laatste keer een Motorcraft beurt gedaan. Deze is hetzelfde als de Ford Service beurt, alleen zonder Ford Assistance. Jaren heb ik er voor betaald en nooit gebruik van gemaakt. Daarom dit jaar besloten het niet te doen.

Maar helaas had ik het nu nodig.. en jammer genoeg wilde ze ook niet helpen van Ford Assistance. Dus Ardea Noord gebeld en zij stuurde een afsleepauto.

De garage ging op onderzoek uit en het bleek inderdaad de dynamo te zijn. Ik had hun ook gevraagd als de dynamo vervangen gaat worden of ze gelijk ff mijn injectoren wilde bekijken. Ik wilde namelijk graag weten welke injectoren er in zaten. Omdat ik een dip had bij een aantal toeren leek het er wel op dat m’n motor inhield. Het zou gerust kunnen dat er te grote in zaten waardoor de motor misschien weleens verzoop..

Maar wat bleek. De injectoren waren niet meer goed en lekten. Er zat benzine bij de stekkers waar geen benzine hoort te zitten.

De dynamo zou worden vervangen door een originele dynamo van Ford. Dit zijn ruildynamos. Dat betekent dat de mijne wordt geruild met een gereviseerde. Maar die zijn eigenlijk gewoon nieuw. De binnenkant is nieuw en de buitenkant gereviseerd. Althans zo begreep ik het.
Ik had er nog aan gedacht om een grotere dynamo te nemen (150 amp ipv 130) maar besloot dat niet te doen, omdat hij het altijd gewoon heeft gedaan. En het schijnt dat het dan ook moet worden aangemeld in het systeem want anders heeft het nog geen nut.

Als ik een weekje niet met de RS rij kan ik 1 maand met het OV.

De garage kwam met het voorstel om de injectoren te vervangen voor €150.. ik dacht dat valt wel mee, doe maar. Maar dat is de prijs per stuk! Dus €750 voor de injectoren. Nu weet ik dat je voor £320 grotere injectoren van 550cc kan kopen. En als ik misschien toch ooit zou gaan tunen is dit alvast gedaan. Maar eea overlegt besloot ik toch voor de 440cc te gaan. En die kon ik nieuw kopen voor €240… voor 5 stuks. Scheelt nogal veel!
Helaas duurde het langer dan dat ik dacht voordat ze geleverd werden. En in de tussentijd ging ik dagelijks met de Mercedes van de RET en Arriva naar mijn werk.

Op maandag 16 januari kwamen de injectoren eindelijk.

Dinsdagochtend naar Ardea om ze te brengen en terwijl ik wachtte op mijn collega die me op zou komen halen zag ik dat ze hem al naar binnen duwde. Ik ging er ff naar toe en praatte ff met de monteur. Ondertussen maakte ik een foto van de motorruimte.


Mijn collega kwam er aan en nu zou het wachten op het berichtje zijn dat hij klaar zou zijn. In de middag kreeg ik het berichtje en besloot hem de volgende dag op te halen..

De volgende dag stond hij weer klaar voor me en kon ik mijn portemonnee legen.. In totaal met de injectoren kwam ik op €1.000,- inclusief het afslepen en de btw. Omdat ik er van baalde dat ik geen Ford Assistance meer had en dit ook een paar keer had verteld bij Ardea, kreeg ik dit er weer bij. Dus dat is erg aardig, maar voor dit bedrag mag dat wel.

Conclusie: de RS rijdt weer geweldig. Het dipje is weg en ‘s ochtends deed hij met een koude start ook weleens stotteren. Dat is nu helemaal weg en gaat hij nu soepeltjes als ik plankgas geef.

Er is alleen nu een ander gevolg van een week zonder de RS. Ik wist niet dat het OV zo makkelijk van huis naar mijn werk ging. Als ik een weekje niet met de RS rij kan ik 1 maand met het OV. Dus vanaf nu ga ik misschien 2 weken per maand met de auto en de andere weken met het OV. Kijken hoe lang ik dat volhou, want ik voel me wel graag onafhankelijk van andere. We shall see..